כיצד לוחות סולאריים עובדים

ענבר מתקינה ומתחזקת מאות מערכות סולאריות בהיקף של עשרות מגה-וואט, שהראשונות שבהן עובדות מעל ל-4 שנים. בימים אלה נמצאת החברה בעיצומו של תהליך הקמת פרויקטים בגודל בינוני בהספק של כ- 15 מגה וואט על גגות. לניסיונה המקצועי של ענבר יש להוסיף את זכייתה בכמה מכרזים עירוניים להקמת מערכות אנרגיה סולארית על גגות בתי ספר ומבני ציבור בירושלים, באשדוד, בחיפה, בשדרות ובבאר טוביה ועוד מאות מערכות מסחריות שהוקמו בהסדרות הראשונות.
החברה מוכרת על ידי כל הבנקים בישראל. בזכות הקשרים הטובים עם הבנקים יכולה ענבר היכולת לסייע בקבלת מימון להקמת מערכות ליצור אנרגיה סולארית. מראשית דרכה סיפקה ענבר אנרגיה סולרית פתרון Turn-Key EPC מלא, אשר כולל רישוי ופיתוח לפרוייקט והסכם בנקבילי לרכש, להקמה ולתחזוקה. קשרי העבודה המבוססים של ענבר עם ספקיות הציוד השונות ועם הבנקים מסייעים לה בניהול מדויק של הפרויקטים.
חוזה ה- EPC (תכנון, רכש והקמה) של ענבר כולל ערבויות משמעותיות, הבטחת ביצועים וקנסות שמפצים על אי-עמידה בביצועי מערכת האנרגיה הסולארית. בנוסף ענבר לוקחת על עצמה את הסיכונים שבהקמה ובתפעול של המערכת הסולרית. חוזה ההקמה מבטיח את הקמת המערכת בזמן, בתקציב ובביצועים המובטחים. חוזה התפעול המקיף מבטיח את ביצועי המערכת לייצור אנרגיה סולארית לאורך חיי המערכת.
ענבר אנרגיה סולרית מתמחה בתכנון, בהקמה ובתחזוקה של מערכות אנרגיה סולארית בהספק החל מ-50 קילו וואט (מערכת סולארית מסחרית), כולל מערכות בגודל בינוני (החל מ-50 קילו וואט ועד 5 מגה וואט)
וכן מערכות גדולות (מעל 5 מגה וואט), על גבי גגות ועל הקרקע.
נוסף על תכנון והתקנה של מערכות סולאריות, מציעה ענבר תחזוקה ושירות עבור מערכות פוטו וולטאיות במגוון אפשרויות: ניטור בלבד, תפעול ותחזוקה בסיסיים ותפעול ותחזוקה מורחבים, הכוללים ביצוע שטיפות למערכת הסולרית.
בנוסף, ענבר מבצעת בדיקה מתקדמת למערכות סולאריות המחוברות לרשת החשמל. בדיקה מסוג זה מתבצעת בעבור יזם המעוניין לרכוש מערכת קיימת או עבור בעל מערכת המבקש לדעת אם הביצועים שלה מתאימים לביצועים המצופים מהמערכת.
ענבר אינה מקימה מערכות סולאריות ביתיות.
הליך רישוי פשוט יותר – לעומת הסדרות קודמות שהיו הסדרות יצרניות ודרשו קבלת רישיון ייצור על כל המשתמע מכך (הוכחת יכולת כלכלית, בדיקה סטטוטורית מקיפה ועמידה בדרישות סף מחמירות), הסדרת מונה נטו היתה הסדרה צרכנית אשר דרשה היתר בנייה מצומצם ומונה תעו”ז בלבד.
הסדרת מונה נטו היתה ההסדרה הראשונה שלא היתה כרוכה בסבסוד ממשלתי לתעריף הייצור.
אופן קביעת גודל המתקן – בהסדרת מונה נטו נקבע גודל המתקן המקסימלי בהתאם לצריכה, בניגוד להסדרות קודמות שבהן חברת החשמל התחייבה לרכוש את כל החשמל שיוצר. ההסדרה כללה מנגנונים למכירת עודפים לצרכן אחר, אשר אינם היו כלכליים וטובים רק לצורך מזעור ההפסדים במקרה שבו לא ניתן לצרוך את כל החשמל.
אופן החיבור לרשת החשמל – במונה נטו, כמו במערכת ביתית או מסחרית, החיבור היה לארון החשמל הראשי של הצרכן בעוד שמערכת בינונית מצריכה הקמת חיבור חדש לרשת החשמל. חיבור לארון קיים מוזיל משמעותית את עלות החיבור בהשוואה למערכת בינונית.
הסדרת מונה נטו לייצור אנרגיה סולארית מיועדת לצרכנים המעוניינים להפחית את עלויות החשמל באמצעות ייצור חשמל עצמי, וברשותם שטח גג פנוי לבניית מערכת סולארית. ההסדרה מאפשרת לקבע את מחיר החשמל מראש ל- 25 שנה, ומבטיחה חשמל ירוק וזול שאינו מושפע משינויים במחיר החשמל במשק. ההסדרה נותנת פתרון לייצור עודף של חשמל (למשל בשבתות ובחגים) באמצעות מנגנון שמזכה בקרדיט עבור עודפי הייצור. הקרדיט על ייצור חשמל עודף הוא קרדיט כספי, שמאפשר ליהנות משני העולמות: הקטנת הצריכה בשעות השיא ובו בזמן זיכוי גבוה על ייצור בשעות אלו.
עליית מחיר החשמל, יחד עם ירידת מחירי מערכות אנרגיה סולארית מאפשרים תשואה גבוהה על ההשקעה בהקמת המערכת. החיסכון בהוצאה על חשמל יביא להחזר עלות המערכת בפחות מ- 10 שנים, ואחריהן ייהנה הצרכן מחשמל חינם במשך כ- 15 שנים נוספות. במונחים פיננסיים, התשואה השנתית הממוצעת תהיה בין 10-12%, שזו תשואה גבוהה מאוד להשקעה תשתיתית ללא מינוף.
התהליך שהגדירה רשות החשמל הנדרש להוצאת רישיון הפעלה למערכת סולארית הוא נגזרת של חוק התכנון והבנייה.
בהתאם להנחיות החוק, נדרשת הוצאת היתר עבודה מצומצמת למתקן הסולארי. תהליך הוצאת היתר הבנייה ו”טופס 4″ לבניית מערכת סולארית הינו תהליך מורכב אשר יש להשלימו טרם הגשת הבקשה לחברת החשמל.
ענבר אנרגיה סולרית מנוסה בהוצאת היתרים למערכות סולאריות ומלווה את הלקוח בכל שלבי רישוי המערכת ועד להפעלתה המסחרית.
שלבי הרישום:
ראיון עם שי פורת, מנכ”ל ענבר אנרגיה סולרית בכנס אילת אילות שהתקיים ב- 26-29 בנובמבר 2012.
הראיון בוצע על ידי עיתונאי פורטל תשתיות.
בראיון האישי סוקר שי את הנושאים הבאים:
1. התחומים העיקריים בהם ענבר מתמקדת בימי סוף שנה
2. מאמצי ההכנה למכסת מונה נטו כולל שיפור תהליכי רכש והקמה
3. דיעה אישית אודות המלצות וועדת קנדל בנושא עלות ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת
4. עתיד התחום הסולארי בישראל בעידן העדר סובסידיה ממשלתית
שי פורת בהרצאה על מערכות סולאריות בינוניות.
הרצאה שהעביר שי פורת בכנס תשתיות סביבה ואנרגיה שהתקיים ב- 2 בספטמבר 2010, בנושא תכנון והקמת מערכות אנרגיה סולארית בגודל בינוני.
בהרצאה סקר שי את הנושאים הבאים:
1. שיקולים תכנוניים בהקמת מערכות בגודל בינוני
2. סיכונים לכל אורך שלבי הפרוייקט: תהליך הרישוי המורכב, ההקמה והתחזוקה
3. תיאום עם הגורם המממן ועם היועצים הטכניים
4. ניפוץ מיתוס הבטחת התפוקה
5. איך מחשבים יחס ביצועים – Performance Ratio
6. זמינות מערכות אנרגיה סולארית
7. תחזוקת מערכות פוטו וולטאיות
8. חשיבות מערך ניטור ובקרה מקצועי ומנוסה
9. תהליך הרכש ומשמעות הבחירה בספקי ציוד מובילים לפנלים וממירים, בעלי איתנות פיננסית
10. עמידה בלוחות הזמנים הקשיחים של הקמת מערכת סולארית בגודל בינוני
11. מיגון מערכות סולאריות
12. המלצות ליזמים איך להקים מערכת סולארית בסיכון מינימלי ותשואה מקסימלית